Waterbeheer: daarom is het in België een grote uitdaging

Waterbeheer is een grote uitdaging in België. Gezond en voldoende drinkwater: in Vlaanderen beschouwen we het nog steeds als een luxe. In dermate dat we drinkwater gebruiken voor de vaat, een douche, het wassen van de auto enzovoort.

Maar – samen met de kost om afvalwater te verwerken – betaalt u als Vlaming ongeveer 3,5 euro per kubieke meter kraantjeswater. Voor een jaar drinkwatergebruik komt dat neer op 14,5 euro. Waarvan u slechts 1 euro gebruikt om daadwerkelijk te drinken. Straf …

Waarom doet niemand hier iets aan?

Elk gewest – Vlaanderen, Wallonië en Brussel – heeft een eigen waterbeleid. Maar: ook Europa heeft wat in de pap te brokken. Ze eist dat – tegen eind 2015 – de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater aan de normen voldoet. Dat maakt dat de 3 gewesten dringend de koppen bij elkaar moeten steken. Het doel? Een Belgisch waterbeleid vormen dat beantwoordt aan de opgelegde regels. Maar dat lijkt in België niet van een leien dakje te gaan.

Het punt is: time is money. Dus als we niet snel aan de norm voldoen, krijgen we weldra een boete voorgeschoteld. Bovendien wordt grondwaterwinning in bepaalde regio’s moeilijk. Er is wel voldoende oppervlaktewater, maar de schoonmaakkosten daarvoor lopen hoog op. En u als consument betaalt een deel van de koek.

Toekomstige uitdagingen en huidige oplossingen

Door de verwachte temperatuurstijging zal het afkoeleffect van water in elektrische centrales lager zijn. Waardoor ook de waterbeschikbaarheid op termijn zal dalen.

Gelukkig trof ons land al enkele maatregelen. Zo werden in het sluizencomplex op het Albertkanaal drie gigantische Archimedesschroeven geïnstalleerd. Bij een laag waterpeil wordt het water gepompt naar een hoger element van het kanaal. Wanneer het peil hoog is, fungeren de pompen dan weer als elektriciteitsgeneratoren.

En hoe kan u zelf een steentje bijdragen?

Ook u kan meewerken aan het waterbeleid. Denk: zuinig en verstandig omgaan met water. Dat geldt voor gezinnen, de industrie en ook de land- en tuinbouwsector. Gooi geen water weg. En neem ook eens een kortere douche, dat zal op langere termijn al veel opleveren.

Bij Nu Flow zijn we alvast fan van een duurzaam waterbeleid! Hebt u tips om zuiniger om te gaan met water? Deel ze gerust!

Blijf op de hoogte van het meest recente nieuws en volg ons op facebook en linkedin. Of contacteer ons via: 056 23 00 30 of info@nuflow.be.

Deel dit bericht:

Meer nieuws

Meer informatie?

Neem vandaag nog contact op en we helpen je zo snel mogelijk verder!

Onze oplossingen

Scroll naar boven

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.